Ягодов крем Панакота с балсамов оцет
Десерт с ягоди, шоколад и червено вино.
Необходими продукти:
- 50 мл сметана
- 2 с.л. пудра захар
- 200 г пресни/замразени ягоди
- 100 г бял шоколад
- 2,5 листа (или 1 ч.л.) желатин
- ½ шушулка ванилия
- 1 шепа натрошен шамфъстък
- 10 мл балсамов оцет
- 10 мл червено вино
Начин на приготвяне:
Подготовка:
1. Накиснете листовете желатин в студена вода за 5 мин.
2. Натрошете белия шоколад, за да се разтопи по-лесно.
3. Запазете 4-5 по-хубави ягоди за украса.
Приготвяне:
1. В тиган с дълбоко дъно сложете сметаната, захарта и ягодите.
2. Разбийте ги с миксер, докато получите гладък розов крем.
3. Загрейте тигана на силен огън и добавете белия шоколад и ванилията (с остър нож извадете семената и ги изсипете в сместа).
4. Разбърквайте, докато шоколадът се разтопи. Внимавайте кремът да не заври, трябва само леко да къкри!
5. Свалете тигана от огъня.
6. Извадете листовете желатин от водата и ги изстискайте в крема. Разбъркайте, докато желатинът се разтопи.
7. Излейте крема в големи чаши или купи.
8. Сложете го в хладилника за през нощта или поне за 3 часа.
Преди да сервирате:
1. Сложете виното и балсамовия оцет в съд и изчакайте да закъкрят. Сложете 3 с.л. захар. Изчакайте течността да се изпари и да се получи кремообразен сос.
2. Поръсете с натрошения шамфъстък и нарязаните на кръгчета ягоди. Внимателно полейте с няколко чаени лъжици балсамов оцет.
3. Сервирайте със студено десертно вино (например „Сотерн“).
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ