Шафранов ориз с масло
Изискана гарнитура с ориз, шафран и лук.
Необходими продукти:
- шафран
- кипяща вода
- 2 скилидки чесън
- 1/2 малка глава лук
- 3 ч.ч. сварен ориз
- 3 с.л. масло
- сол
Начин на приготвяне:
1. Накиснете шафрана в 2-3 с.л. гореща вода (сварена на колтона) в малка купа за 15 мин.
2. Разтопете маслото в тиган и добавете нарязаните на кубчета лук и чесън. Задушете ги в масло за няколко минути, но без да се карамелизират.
3. В друг съд сложете сварения ориз и го натрошете като разбърквате на слаб огън. Отцедете водата на шафрана отгоре и разбъркайте, за да се покрие оризът. По желание сложете още вода при шафрана, за да се накисне и да отдели аромата си. Може да я използвате след това по същия начин. Ако използвате прясно сварен отиз, го оставете на умерен огън за известно време, за да се изпари излишната течност, преди да добавите шафрановата вода.
4. Добавете ориза при сместа от масло, лук и чесън и овкусете със сол, ако е необходимо - ако маслото е солено, може да не е нужна повече сол.
5. Разбъркайте и поднесете като гарнитура към индийско къри.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ