Чесънът като лекарство
Чесънът е благодат за сърдечно-съдовата система и пази от зимни болести.
Чесънът е от онези кулинарни продукти, които дедите ни са завещали не само за да носят вкус и наслада, но и здраве. Затова каналът Баба Знае решава да ни припомни множеството ползи от хапването на този миризлив пикантен зеленчук, който обаче е доста грижовен към тялото. Онези, които не харесват натрапчивата му миризма, могат да си го прибавят в супи, където въпреки термичната обработка, се запазва една стабилна част от полезните вещества. Ако пък искате да го хапвате в компанията на убиващи миризмата му ястия, можете да го добавяте към дресинги на салата, сосове за пица, брускети. Можете да го нарежете на тънки слайсове и да го изсушите или пък да го консумирате в пресен вариант. А най полезен е, ако го разтворите в лимонов сок с мед и си хапвате по лъжичка на глдно. Но тогава и мирисът му е най-натрапчив.
Баба знае обаче описва какви облаги можем да получим от чесъна, НО с уговорката, че си хапваме поне по една скилидка всеки ден:
1. Чесънът понижава холестерола.
2. Чесънът лекува проблеми в кръвоносната система - високо кръвно налягане, чисти натрупана плака по стените на кръвоносните съдове, намалява артериалното втвърдяване.
3. Чесънът бори кашлица и гръдни инфекции.
4. Чесънът е природен антибиотик и гони грип и настинка.
5. Чесънът заздравява имунната система, затова е особено важно да си го хапваме през есента и зимата.
6. Чесънът е източник на антиоксиданти - пречиства тялото, подмладява и разкрасява.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ