Черешката на тортата, сезон 12, епизод 19, част 2
Композиторът Ясен Козев готви в Черешката на тортата.
Черешката на тортата - епизод 19, сезон 12
Излъчен на 25.01.2019
Втора част
Готви Ясен Козев
В първата част Ясен разбули кулинарните си умения и показа, че е един от най-силните играчи за приза. След експертно пазаруване влезе в кухнята и маринова агнешките котлети. Щом ги остави да си почиват на хладно, се зае със замесването на питка от елда със сода, кисело мляко, яйце, ленено семе и лешници.
Сега питката получава бърза заливка от разбит яйчен жълтък, няколко боцки с вилицата и влиза да се пече. А работата по вечерята продължава с гарнитурата. Ясен показва как правилно се готви ориз басмати в стил пилаф - лук шалот и моркови се запържват, после се добавя ориза и се бърка докато се омазнят добре всички зърна. Добавя се двойно вода, готви се три минути на силен огън, пет минути на умерен, пет - на слаб и 2-3 се оставя на изключен котлон. През цялото това време не се разбърква, но правилото важи само за ориз басмати. Шеф Манчев кима с глава в знак на съгласие.
Домакинът бъро се захваща с предястията. Прави разядка от крема сирене с много добавки - фино смлени ядки, червена чушка на дребни кубчета, малко люто чушле, лимонов сок, червен лук, селъри, див лук, майонеза, горчица, сушени домати и за финал - сок от мандарина. Приготвя още комбинации от зеленчуци, като в чиниите влизат репички, фенел, зелена салата, айсберг, валериана, лук... и още. Но явно добре знае какво забърква.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ