Черешката на тортата, сезон 11, епизод 28, част 2
Сценаристът Борко Чучков готви в Черешката на тортата в Древен Рим.
Черешката на тортата с Борко Чучков
Излъчен на 05.07.2018
Втора част
Разбрахме, че вечерта ще е специална и прекарана в Древен Рим в София или иначе казано ще се насладим на италианска храна в киноцентъра в Бояна. Сега дъжд се лее, а домакинът Борко готви под чадър в импровизирана кухня в киноцентъра. Ако човек не знае обаче, ще си помисли, че е разопнал продуктите до Колизеума в Рим и пука люти чушлета. Те са единственият девиант в италианското меню, но ще зарадват родното небце с лютивостта си, чесновия нюанс, киселостта на балсамико, малко зехтин за регулиране, сол и пресен копър.
Следва да научим за разкошна услуга, която се предлага в София. Обаждаш се по телефона и казваш какво ти се яде. След това фирма доставя продуктите за рецептата в суров вариант и човек може да си сготви всичко на момента, разполагайки с необходимите съставки в точните пропорции. Така идват основното и салатата. Салатата е микс от рукола със зелени листенца, запечени на сух тиган орехи, сирене камамбер и семена от нар. Основното е паста със скариди.
След всичко това Борко прави плато с пъпеш и прошуто, маслинова паста от нарязани на дребно различни видове маслини и хапки от франзела с масло и аншоа. Има и десерт - топка маскарпоне с ягоди, сини сливи, круши, натрошени бисквити и малко сладко от боровинки. Шеф Манчев недоволства от минималното готвене, но пък полевите условия оправдават домакина.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ