Черешката на тортата - сезон 8, епизод 22, част 2
Владо Дончев посреща гости на родопска трапеза и с родопска музика.
Черешката на тортата - епизод 22, сезон 8
Излъчен на 28.06.2017
Втора част
Готви ексдепутатът Владо Дончев
Бизнесменът Владо Дончев реши да вдигне летвата в предаването като не просто се съобрази със задачата, дадена от Шеф Иван Манчев - "Традиционна българска кухня". Домъкинът избира да регионира предизвикателството като сготви традиционни родопски ястия. За още по-голяма автентичност той посреща гостите си в родопското село Косово - Асеновградско, където разполага със старинна родопска къща. Атмосферата от разходката на черешковците до мястото на вечерята, през множеството вкусотии, сервирани на трапезата до гайдите, които зазвучават на живо, е типична за родопчанина. Затова и компанията успява да се пренесе в миналото на Южна България и да усети духа от едно време.
Изненадите, които Владо прави на гостите си, изскачат една след друга, коя от коя по-приятни и сюрпризиращи. Ако искате да видите за какво си говори тазседмичната петорка на родопската си вечеря - гледайте тази част. А ето и какво си хапва по време на раздумката:
1. Комбинирана салата от няколко салати или смилянска бобена салата с червен лук, домати и чушки на полумесеци, кьопоолу и местна разядка.
2. Миниатюрни лозови сармички с плънка от мляно месо, ориз и лук, познати под името станимашки сарми.
3. Зелеви сарми със същата плънка, за да се допълни традицията.
4. Бърз родопски пататник на тиган с бяло сирене и коричка от кашкавал.
5. Богат родопски гювеч с пилешко месо, свински мръвки, картофи, гъби и много зеленчуци. Всичко това овкусено с местни подправки и залято с чаша бяло вино.
6. Пъстърва от язовир Доспат, уловена специално за Саня Борисова.
7. Десертна баница с маслени фини кори, които се редуват с белтъчен и жълтъчен крем.
8. Десерт - изненада.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ