Черешката на тортата - сезон 12, епизод 30, част 2
Журналистката Ива Дойчинова готви в Черешката на тортата.
Черешката на тортата - епизод 30, сезон 12
Излъчен на 11.02.2019
Втора част
Готви Ива Дойчинова
Представителното домакинство за откриване на седмицата е под ръководството на журналистката Ива Дойчинова, която твърдо заявява, че месо няма да готви, защото е вегетарианец, но иска да опита какво сервира на гостите си. Затова постигна консенсус между себе си и основното, като купи дунавски сом. Сега влиза в кухнята на заведението, където ще посрещне компанията и с удоволствие започва да се вихри с професионалните уреди, които са на разположение. Нейн помощник е Александър Балкански - кулинарят, който я е накарал да яде десерти.
Първа стъпка е панакотата - желиран млечен десерт, в случая направен с добавка от мед и канела, за да запази за по-дълго коледния дух. Въпреки стриктното мерене, накрая една порция не излиза. Но надеждата, че ще се сглоби нещо в последния момент поддържа настроението за готвене. На втори план се залага пюрето като гарнитура към основното. Това е задушена целина в масло с добавка от фенел и зелена ябълка. Малко сметана, къкрене и пюриране. Втората гарнитура е от зеленчуци - броколи, карфиол и моркови соте.
За основно ще има сом - най-вкусната риба според домакинята. На принципа, че сомът не се нуждае от подправки, филетата само се осоляват, запържват се в зехтин и се запичат на конвектомат. Следва да научим хитра кулинарна техника. Разбиват се белтъци, в тях се добавя лют пипер и пудра захар, а после и голямо количество натрошени ядки. Всичко това се разпределя на тънък пласт, запича се на фурна и следва да послужи като хрупкав елемент на зелена салата. Готвенето приключва - време е за контене и посрещане.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ