Чана масала - пикантна индийска гарнитура
Люто индийско вегетарианско ястие.
Необходими продукти:
- 1 голяма консерва нахут
- 1/2 ч.ч. вода
- 1 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. куркума
- 1 малка глава лук
- 5 зелени чилита
- 1 ч.л. чеснова паста
- 1/2 ч.л. джинджифилова паста
- 2 големи домата
- 2 с.л. олио
- 1 ч.л. семена кимион
- 1 ч.л. смлян кориандър
- 1/2 ч.л. гарам масала
- 1/4 ч.л. червен пипер
- 1 с.л. лимонoв сок
- 2 с.л. листа пресен кориандър
Начин на приготвяне:
1. В кухненски робот пюрирайте лука, чилитата, чесъна и джинджифила.
2. Пюрирайте отделно доматите и заделете.
3. Сгорещете олио в тиган и добавете семената кимион. Когато започнат да пукат, бързо добавете лученото пюре и гответе докато покафенее леко.
4. Добавете доматите и гответе около 5 мин.
5. Добавете кориандъра на прах, гарам масалата, куркумата на прах, червения пипер и лимонoвия сок.
6. Смесете с нахута и оставете да къкри 15 мин., за да се обединят ароматите.
7. Добавете сол (около 1 ч.л.) на вкус.
8. Украсете с листа пресен кориандър.
По желание: може да добавите 2 малка картофа, нарязани на кубчета. Сварете ги леко преди това и ги сложете малко преди нахута. Гответе до пълно омекване на картофите.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ