Хамбургер с печено в доматен сос кюфте и туршия
Хамбургер, с който ще заситите всеки гладник.
Необходими продукти:
- 200 г свинска кайма
- 200 г телешка кайма
- 1 консерва домати
- доматено пюре
- 1 малка глава лук
- 2 скилидки чесън
- 1/2 ч.ч. натрошен бял хляб
- 2 жълтъка
- пресен риган
- пресен нарязан магданоз
- сос "Уорчестършир"
- 1 топка прясна моцарела
- 4 питки за хамбургер
- зехтин
- туршия
- маслини и сушени домати (за сервиране)
- чили картофки с пармезан (за сервиране) или други пържени картофки
Начин на приготвяне:
1. Нарежете лука на кубчета и наситнете чесъна. Сотирайте в тенджера с малко пресен риган до прозрачност. Запазете половината лук и чесън в отделна купа и добавете консервата домати при останалия лук в тенджерата. Овкусете със сол и пипер, добавете 1 ч.л. доматено пюре и оставете да къкри покрито за 1/2 ч.
2. Към заделения лук добавете каймата, малко фино нарязан магданоз, хлебните трохи (на няколко филии бял хляб без кората), жълтъците и малко сос "Уорчестършир". Разбъркайте хубаво, овкусете със сол и прясно смлян черен пипер и оформете дебели кюфтенца с диаметър колкото този на питките. Оставете ги да престоят около 30 мин. преди пържене, за да се обединят по-добре вкусовете.
3. Сгорещете още олио в тиган, подходящ и за фурна (или просто прехвърлете след изпържване кюфтетата в тавичка) и запържете кюфтетата и от двете страни. Сложете във фурната, заедо с горещия доматен сос, покрийте с фолио и печете 30 мин. на 180ºC.
4. След 30 мин. махнете фолиото и сложете върху всяко кюфте по 1 дебел резен моцарела. Върнете във фурната за още 5 мин., докато препичате питките. Сиренето трябва да се разтопи хубаво по цялото кюфте.
5. Препечете хляба на грил до покафеняване от двете страни.
6. Върху всяка питка сложете по едно кюфте с щедро количество от соса в тавичката.
7. Поднесете с туршия, маслини, сушени домати и чили картофки с пармезан.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ