Фокача с маслини
Италианска фокача със зелени маслини и провансалски подправки.
Необходими продукти:
- 10 г прясна мая
- 150 мл топла вода
- 150 г пшенично брашно
- 1 ч.л. сол
- 2 с.л. зехтин
- шепа зелени маслини
- сушен риган
- смес Провансалски подправки - чубрица, копър, босилек, мащерка, розмарин
- 1 ч.л. морска сол
Начин на приготвяне:
1. Изсипете 1/3 чаша топла вода, добавете маята, 1 ч.л. захар, 1 с.л. брашно и разбъркайте добре. Приберете на топло място и изчакайте, докато сместа се надигне двойно.
2. В голяма купа пресейте брашното, добавете 1 ч.л. брашно, 1 с.л. зехтин и разбъркайте добре. Добавете сместа с маята, разбъркайте и месете 15 минути до получаване на гладко и хомогенно тесто. Оформете топка и я оставете да втаса за 1 час.
3. Разточете тестото, така че да образува правоъгълна форма.
4. Покрийте тавата с незалепваща хартия за готвене, поставете тестото в тавата за печене, поръсете с маслини и подправки.
5. Оставете да втаса на топло за около 30 минути.
6. Печете фокачата в предварително загрята до 200°С фурна за около 10-15 минути, докато добие златист цвят.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ