Филипинско пиле Адобо с ориз
Яхния от пилешки бутчета с лук и сос, поднесени върху чеснов ориз.
Необходими продукти:
- 2 с.л. олио
- 1,2 - 1,3 кг пилешки бутчета - цели
- 3 глави лук
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 2 дафинови листа
- 2 скилидки чесън
- 80 мл соев сос
- 60 мл оцет
- 60 г захар
За ориза:
- 3 с.л. олио
- 300 г ориз
- 600 мл вода
- 1/2 ч.л. сол
- 2 скилидки чесън
- пресен лук или свежи листа магданоз или кориандър за поръсване при поднасяне
Начин на приготвяне:
1. Бутчетата разделете на горна и долна част, а лука нарежете на полумесеци.
2. Сгорещете на силен огън в тенджера с огнеупорни дръжки 2 с.л. олио и запечатайте пилешкото месо за по 3 минути от страна. Гответе на няколко пъти, за да не се сбутват месата.
3. Върнете запечатаните меса в тенджерата, добавете лука и дафиновите листа, поръсете с пипер, намачкания чесън, захарта и залейте с оцета и соевия сос. Размешайте добре. Оставете на огъня 3-4 минути и след това прехвърлете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 1 час под капак или завит с алуминиево фолио.
4. Ориза сгответе като измиете добре зърната в гевгир и ги изсипете в тенджера със сгорещени 3 с.л. олио. Бъркайте докато се оцъкли. След това залейте с водата, добавете солта, размешайте и изчакайте да кипне. Сложете капак, намалете огъня на слаб към умерен и оставете да се готви 20 минути.
5. Готовия ориз махнете от огъня и прибавете намачкания чесън. Разбъркайте и оставете под капак за 5 минути. След това прехвърлете в голямо плато.
6. Разпределете изпечената яхния от пилешки бутчета с все соса и лука отгоре. Махнете дафиновите листа, поръсете с наситнен пресен лук или листа свежа билка и поднесете ястието - нека всеки си взима от платото каквото му е вкусно.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ