Регистрация

Филийки с шардоне, бри и стафиди

Филийки с шардоне, бри и стафиди
Средно   |   Порции 8-12   |   Видяна: 3847

Тестена закуска със сирене, плодове и винен сос.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 1½ чаши вода
  • 1 чаша „Шардоне”
  • ¼ чаша захар
  • 1 ванилова шушулка разцепена по дължина
  • 1 чаша жълти стафиди
  • около ½ кг сирене „Бри” разделено на тънки
  • 24 парченца багета
  • 4 супени лъжици масло, разтопено

Начин на приготвяне:

1. В не много голяма тенджера изсипете водата, виното и захарта. Оставете сместа на средно висока температура да кипне. Дръжте я докато захарта се разтопи. После намалете температурата и оставете още за около 5 минути. Изключете котлона. Добавете ваниловата шушулка. След това сложете и стафидите. Оставете настойката да престои поне за 1 час на стайна температура. После я оставете в хладилник за една нощ.

2. Извадете ваниловата шушулка. Отделете с цедка стафидите от течността, без да я изхвърляте. Сипете отново течността в тенджерата и я сложете на котлона да ври. Оставете водата да изври докато от течността остане около 1/3 или се сгъсти до сироп с тъмно златист цвят. Следете сиропът да не загори, постоянно разбърквайте течността. Варете около 15 минути. Ако започне да се пени, махнете тенджерата от огъня. Сиропът ще продължи да се сгъстява докато се изстудява. Консистенцията трябва да заприлича на гъстотата и цвета на кленов сироп. Изстудете сиропа добре.

3. Загрейте предварително фурната до 180 градуса.

4. Намажете с масло филийки хляб и от двете страни. Запечете ги за около 10 минути до златисто. След това ги оставете да изстинат.

5. Накрая върху всяка филийка хляб сложете тънко парче сирене „Бри”, а отгоре наръсете от стафидите и с лъжичка резлейте помалко от сиропа.

6. Ако ви останат стафиди и сироп, оставете ги в хладилник. Ако искате до няколко дни, отново си опечете филийки.  Може да ползвате сиропа до 2 седмици.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 45 мин.
Време за готвене: 1 ден

Рейтинг и коментари (2)

5 отлична
0
4 мн. добре
1
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
мн. добре
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта