Топла пшенична супа с кисело мляко
Арменска супа Спас или Танапур с кисело мляко и булгур.
Бон Апети
Излъчен на 15.03.2018
Странна супа, неприемлива за традиционния български вкус показват Лора и Стоян, като обясняват, че това е типично арменско ястие с дълга история. Легендата за супа Спас можете да чуете във видеото, където е показано приготвянето стъпка по стъпка. Супата е със сос от кисело мляко, сгъстен с брашно и добавка от пържен лук в масло, варен булгур и пресни подправки. Прилича много на топъл таратор.
Първо в касерола се изсипва киселото мляко, чуква се едно яйце и се налива вода. Добавя се брашно и се кипва на умерен огън, като се бърка непрестанно за 5-10 минути докато се сготви брашното. Махаме от огъня, за да изчака повторно реда си. През това време се нарязва на ситно главичка лук и се запържва в масло. Отделно в много вода се сварява булгур. Към запръжката се добавят наситнени листенца магданоз и мента.
Булгура и запръжката се изсипват при млечната смес и всички компоненти се кипват отново. Маха се от котлона и е готово за сервиране.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ