Тиквички с кайма и зеленчуци в сос по турски
Пълнени тиквички с кайма и ориз в доматен сос с моркови на тиган.
Необходими продукти:
- 100 г ориз
- 220 мл вода + 1/2 ч.л. сол
- 2 големи дълги тиквички
- 1 морков
- 1 глава лук
- 4 с.л. олио
- 150 г кайма (оригинално се прави с мялно пуешко месо, но можете да опитате с всеки вид кайма)
- сол и пипер
- 1-2 скилидки чесън
- листенца копър
- 300 мл вода + 200 мл доматен концентрат + 1 ч.л. сол + 2 ч.л. захар
- 1 с.л. брашно
Начин на приготвяне:
1. Ориза сварете в 220 мл подсолена вода.
2. Докато се вари измийте тиквичките, защото ще се готвят с кората. Разрежете на кръгли напречни парчета с дебелина около 6 см. и издълбайте с нож част от сърцевината, така че да се получат кухи тръбички с дебел борд. Издълбаната сърцевина рендосайте на едро ренде.
3. Наситнете лука, рендосайте и моркова и сгорещете олиото. Запържете за няколко минути само лука, след това добавете половината от рендосания морков и цялата сърцевина на тиквичките. Гответе на умерен огън докато запръжката остане на сухо.
4. Изсипете каймата в купа, добавете сварения ориз, сол и пипер на вкус и запръжката от тигана. Замесете хубаво.
5. Сипете в купа 300 мл вода и разбийте в нея с тел доматения концентрат с останалия морков, сол, захар, намачкания чесън, 1 с.л. брашно и пипер. Наситнете копъровите листа и добавете половината.
6. Подредете тиквичките в леко намаслен голям тиган с дълбоки бордове и разпределете в отвора в средата им сместа с каймата. Залейте отгоре с доматения сос и сложете капак.
7. Пуснете котлона на силен огън и изчакайте да кипне. След това намалете на умерен огън и гответе 25 минути. Открехнете капака и с лъжица залейте тиквичките с част от соса в тигана. Сложете капака и гответе още 20 минути.
8. Разпределете тиквичките в индивидуални порции и залейте с част от соса. Поднесете.
Източник: YouTube/Schnelles Rezept
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ