Телешко с лапад и киселец
Телешка яхния с елда (гречка) и зеленини.
Необходими продукти:
- 300 гр телешко месо
- 2-3 връзки лапад и киселец
- 100 гр елда
- 1 голям морков
- 2 гл кромид лук
- 1 червена чушка
- 1 връзка пресен джоджен или 1-2 с.л. сушен
- 1 ч.л. червен пипер
- 1-2 с.л. олио
Начин на приготвяне:
Нарязвате месото на хапки и в тенджера с малко мазнина го запържвате за 10 мин. След това добавяте вода, едва колкото да го покрие, и с нея го задушавате за около 40 мин., докато тя изври и месото остане на мазнина.
Тогава добавяте към него нарязания на ситно морков, лук, чушка и червен пипер с тях се задушава за 5 мин. След това заливате яхнията с 1 литър вода. На зеленчука му трябват не повече от 20 мин., за да омекне, след което добавяте нарязания киселец и лапад, както и ориза или както е в нашият случай елдата.
За около 15 мин. ястието ще е готово. Плътността му е като на яхния. На изключен котлон добавяте нарязаната на ситно връзка джоджен.
Ястието може да стане вкусно и с други листни зеленчуци, като спанак, лобуда или листа от цвекло.
Добър апетит!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ