Телешко в сос от червени боровинки
Печено телешко на бавен огън със заливка от плодов мармалад и мартини.
Необходими продукти:
- 1 парче телешко филе с кост около 2 кг
- сол и пипер на вкус
- 0,5 мл вино
За соса:
- 1 кг червени боровинки
- 1 кг шипки (не чушки, а плода на билката); можете да използвате 500 мл готов шипков мармалад
- 100 мл винен оцет
- 100 мл мартини
- 600 г захар
- няколко борови връхчета за аромат по желание
Начин на приготвяне:
1. Шпиковайте телешкото и го облейте хубаво с виното докато го поеме. Обтрийте го стабилно със сол и черен пиер, увийте го във фолио и оставете да се пече на умерен огън във фурната за 5-6 часа.
2. Пригответе соса като в тава смесите боровинките, шипковото сладко, боровите връхчета, захарта и оставите на умерен огън при често разбъркване. Очаквайте да се сгъсти. След като закипи добавете оцета и мартинито и махнете от огъня.
3. Поднесете няколко парчета от изпеченото телешко в порция, като ги залеете с боровинковия сос. Подберете и подходящо вино за преглъщане на този кулинарен шедьовър.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ