Телешки кюфтета в сметанов сос
Кюфтета по френски в сос от сметана с босилек.
Необходими продукти:
- 500 г телешка кайма
- 1 ч.ч. ориз
- 200 мл сметана
- 1 яйце
- 1 глава лук
- 1 с.л. доматен концентрат
- сол и пипер на вкус
- босилек или магданоз по желание
Начин на приготвяне:
1. Ориза изсипете в гевгир и мийте под течаща вода докато не се избистри напълно. След това кипнете 1 литър вода, изсипете ориза вътре и гответе до полуготовност. После върнете обратно в гевгира и отново измийте.
2. В тавичка смесете ориза с каймата, нарязаната на ситно глава лук, яйцето, сол и пипер на вкус. От сместа оформете кюфтета и ги подпредете в дълбока тава, сравнително близо едно до друго.
3. Смесете сметаната с доматения сос, сол и пипер на вкус и наситнени листенца босилек, риган или магданоз. Сипете в сместа 150 мл вряла вода и разбъркайте.
4. С получения сос залейте кюфтетата в тавичката. Завийте с алуминиево фолио и печете в предварително загрята на 190 градуса фурна за 40 минути. След това махнете фолиото, намалете на 180 градуса и гответе още 10 минути.
5. Сервирайте ястието поръсено с пресни зеленини - босилек или магданоз и хляб за топкане на апетитното сосче.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ