Татарско азу - телешко с картофи и зеленчуци
Задушено телешко в доматен сос с пържени картофи, кисели краставички и моркови.
Необходими продукти:
- 8 с.л. олио
- 600 г телешко месо
- 1-2 глава лук (около 250 г общо)
- 2-3 скилидки чесън (около 15 грама)
- 2 моркова
- 3-4 домата (около 300 г общо)
- 1 с.л. доматен концентрат
- 300 мл месен бульон (телешки или пилешки)
- 200 г кисели краставички
- 600 г картофи
- 2 дафинови листа
- 1 ч.л. сух босилек
- 1/2 ч.л. черен пипер
- сол на вкус
- 2/3 ч.л. чили на люспи
- магданоз или див лук за поръсване при поднасяне
Начин на приготвяне:
1. Телешкото нарежете на хапки, а лука и чесъна наситнете.
2. В тенджера сипете 2 с.л. олио и запържете телешките месца за 3 минути на силен огън. После намалете котлона и сложете капак.
3. На съседния тиган запържете лука и чесъна в 1 с.л. олио. Щом позлатеят, ги добавете в тенджерата при телешкото. Разбъркайте и пак захлупете с капака и оставете да се готви на умерен огън.
4. В тигана от лука сипете 1 с.л. олио и сгорещете. Нарежете морковите на тресчици и запържете в олиото за 4 минути. Прехвърлете при останалите продукти и разбъркайте. Захлупете и оствете.
5. Доматите нарежете на кубчета и жарнете в тигана от морковите и лука. Добавете доматената паста и разбъркайте. Прехвърлете в тенджерата и размешайте. Налейте бульона, захлупете и оставете да къкри за 1 час.
6. В 1 с.л. олио в тигана запържете киселите краставички, нарязани на лентички. После ги прехвърлете в ястието и го захлупете.
7. Картофите обелете, нарежете като за домашни пържени картофки и запържете до полуготовност в 3 с.л. олио. Добавете в ястието дафиовите листа, черния пипер и бсилека. Посолете, изсипете и полуготовите картофи, добавете люспите чили и разбъркайте. Сложете капака и оставете така за 10 минути.
8. Сервирайте с поръска от листа магданоз или нарязан косо див лук.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ