Тарталета с чери домати и сирене фета
Уникална вегетарианска тарталета с чери домати и сирене фета.
Необходими продукти:
За тестото:
- 1 1/4 ч.ч. универсално брашно
- 1/2 ч.л. сол
- 1 бучка (1/2 ч.ч.) масло, студено, нарязано на кубчета
- 2 с.л. леденостудена вода
За тарталетата:
- 1 1/4 ч.ч. сирене фета
- 35-40 чери домати
- 2 с.л. зехтин Еxtra virgin
- няколко стръка прясна мащерка
- сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне:
На тестото:
1. Нарежете маслото на малки кубчета и го оставете във фризера за 10 мин.
2. В купата на кухненски робот смесете брашното и солта.
3. Добавете маслото и разбивайте до получаването на смес, с консистенцията на овесени ядки.
4. Без да спирате робота, добавете ледената вода през отвора на бавна, равномерна струйка, докато се оформи тесто - не трябва да е мокро и лепкаво.
5. Стиснете малко парче от тестото между пръстите си, за да проверите и ако е твърде ронливо, добавете още малко вода, по 1 с.л. на добавяне.
6. Извадете тестото върху пергаментова хартия, увийте го в найлоново фолио и оставете в хладилника за поне 1 час или за цяла нощ.
7. Тестото може да се съхранява замразено до месец. Размразете преди печене в хладилника за една нощ.
На тарталетата:
1. Загрейте предварително фурната на 230ºС.
2. Намаслете формичка за пай с големина 30 см и сложете тестото.
3. Натрошете сиренето фета на дъното и овкусете със сол и черен пипер.
4. Отгоре подредете чери доматчетата.
5. Намалете фурната на 220ºС.
6. Поръсете 1 с.л. зехтин отгоре и печете 35-40 мин., докато краищата леко покафенеят.
7. Извадете тарталетата от фурната, поръсете с прясна мащерка и печете още 10 мин.
8. След като се изпече, поръсете останалия зехтин отгоре и оставете на стайна температура до сервиране.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ