Регистрация

Сьомга на скара със сос от омар

Сьомга на скара със сос от омар
Средно   |   Порции 4   |   Видяна: 3617

Печена сьомга с картофено пюре и маслен сос с омар.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 4 парчета 200-250 г филе от прясна сьомга
  • ½ ч.ч. олио от канола
  • универсална подправка
  • 4 големи порции картофено пюре (можете да си го вземете като полуфабрикат на прах, но можете и да си го направите)
  • пресни зеленчуци по избор (например аспержи, броколи, карфиол)
  • 2 с.л. нарязан пресен магданоз
  • 2 с.л. нарязан зелен лук
  • 4 лимонови резена

За соса с омар:

  • 1 жив омар около 600 г
  • 4 ч.ч. пълномаслена сметана за разбиване
  • 1 средна глава лук, нарязан на кубчета
  • 2 стръка целина, нарязана на кубчета
  • 2 моркова, обелени и нарязани на кубчета
  • 1 дафинов лист
  • 1 ч.л. черен пипер, на зърна
  • ¼ ч обикновено брашно
  • ½ ч.ч. масло, солено
  • 2 с.л. доматено пюре
  • ½ ч.ч. шери
  • 1 ч.л. листа от прясна мащерка
  • сол и прясно смлян черен пипер

Начин на приготвяне:

На соса с омар:

1. Нарежете омара на две по дължина, първо през главата и тялото. Отстранете опашката и твърдите части. Нарежете тялото на две парчета от по 5 см.

2. В тенджерка сгорещете маслото на среден огън. Прибавете всички нарязани на кубчета зеленчуци, омара, зърна пипер, дафинов лист и мащерка. Гответе на среден до средно силен огън, като бъркате продължително 10 мин. или докато омарът започне да почервенява. Отстранете само парчетата омар, в които има месо и оставете да се охладят за 10 мин.

3. Прибавете брашно и гответе на среден огън, като разбърквате непрекъснато още 5 мин.

4. Деглазирайте тигана с шери и прибавете сметаната.

5. Извадете месото на омара от черупката и заделете. Сложете останалите черупки обратно в соса със сметана. Оставете да се сгъсти на слаб огън до желаната консистенция. (Най-добре докато покрие гърба на лъжица.)

6. Нарежете месото на омара на парчета от по 1,75 см.

7. Прецедете соса от омара в по-малка тенджерка и отстранете черупките и зеленчуците.

8. Прибавете месото и овкусете соса със сол и пипер малко преди сервиране.

На печената сьомга:

1. Намажете двете страни на филетата със зехтин и овкусете с универсална подправка.

2. Предварително загрейте скарата на средно висока температура, след което сложете филетата с кожата нагоре. Печете около 4-5 мин. докато останат хубави следи.

3. Обърнете сьомгата и печете още 5-6 мин. или докато се изпече до желаната готовност.

4. Поднесете с картофено пюре (рецепта по избор) и сос от омар.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
1
1 трагедия
0
Средна оценка
зле
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта