Суфле от панчета и песто
Бухнало топло суфле с италиански бекон.
Необходими продукти:
- масло или олио за намазване
- 6 големи яйца
- 110 г панчета
- ½ ч. ч. песто (виж рецептата по-долу)
- 1 ч. ч. прясно мляко
- ½ ч. ч. настърган пармезан
- 3 с. л. брашно
- ½ ч. л. прясно смлян черен пипер
Рецепта за пестото:
- 3 ч. ч. листа босилек
- ½ ч. ч. пармезан
- 2 скилидки чесън, пресован
- 1/3 ч. ч. кедрови ядки, печени
- ½ до ¾ ч. ч. зехтин
- сол, пипер
Начин на приготвяне:
1. Сложете всички съставки без зехтина в кухненския робот и бъркайте докато се смесят добре. Прибавете зехтина и отново пуснете робота до получаването на желаната плътност.
2. Загрейте фурната на 170 С. Намажете с мазнина 8 гювечета или 20-см йенска тенджера.
3. Отделете жълтъците от белтъците и изчакайте да достигнат стайна температура.
4. Запържете в тиган панчетата на средна степен докато стане златиста. Отцедете върху салфетка, нарежете ситно и оставете настрана.
5. В голяма купа разбъракйте пестото с жълтъците.
6. В тенджерка загрейте прясното мляко до кипване и прибавете с бъркане пармезана докато се разтопи. Добавете брашното и пипера (сместа ще се сгъсти веднага).
7. Добавете и пестото с жълтъците и разбъркайте. Оставете да се охлади.
8. В средно голяма купа разбийте белтъците с миксер до получаването на твърд сняг.
9. Добавете белтъците и панчетата към пестото. Разбъркайте внимателно, за да не спаднат белтъците.
10. Разпределете с лъжица сместа в гювечетата или йенската тенджера и сложете във фурната.
11. Печете докато бухне и добие златист цвят – около 18-25 минути за гювечетата или 30 минути ако готвите в йена. Пробвайте като забодете тънък нож в центъра – той трябва да излезе леко влажен.
12. Сервирайте веднага, защото суфлетата спадат бързо.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ