Супа от червено зеле със сметана
Зелева крем супа със сметана, тиквички и моркови.
Необходими продукти:
- 1 червена зелка
- 1 тиквичка
- 1 морков
- 1 глава лук
- 3 скилидки чесън
- 1,5 л зеленчуков или пилешки бульон
- 50 г масло
- 300 мл течна животинска сметана
- сол и пипер на вкус
- бахар на зърна
- 2 дафинови листа
- пресен лук за поднасяне
Начин на приготвяне:
1. Увийте в марля дафиновите листа и бахара. Нарежете моркова, лука и тиквичката на кръгчета, зелето наситнете, а скилидките чесън нарежете на половинки.
2. Изсипете зелето, моркова и лука в тенджера, добавете марлята с подправки и залейте с избрания от вас бульон. Оставете да ври 20 минути след кипване. След това прибавете тиквичката и варете още 10-12 минути.
3. Извадете марлята, добавете чесъна, сметаната и маслото и пюрирайте. Опитайте и овкусете със сол и пипер. Разбъркайте добре, оставете да кипне и махнете от котлона.
4. Поднесете с наситнен пресен лук.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ