Супа от пресен зелен фасул
Постна супа със зелен боб, морков и лук, подходяща за горещите дни.
Идва сезона на пресният зелен фасул. Предлагам ви бърза и лесна рецепта, която приготвих без грам мазнина, от което ястието ни най-малко не пострада.
Необходими продукти:
- 1 кг зелен фасул
- 1 морков
- 1 връзка копър
- 1 глава кромид лук
- 5-6 скилидки чесън
- 4-5 с.л. домати от консерва
- 1 ч.л. червен пипер
- 1 с.л. брашно
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
1. Измийте зеления фасул. Уверете се, че няма конци. Ако има, ги премахнете с нощ. Срежете краищата му и го нарежете на парчета.
2. Сложете зеления фасул в тенджера и започнете да го задушавате на не много силен котлон – без да добавяте вода към него. Идеята е преди да добавите вода, пресният зеленчук да се задуши в собствената си такава.
3. Добавете веднага към него и нарязаните на ситно кромид лук, чесън и моркови. Нека всички зеленчуци се задушат за около 15-20 мин под капак.
4. Когато зеленият фасул промени цвета си, добавете червения пипер и брашното и внимателно разбъркайте. Добавете и 3-4 чаши вода, но не много. Оставете го да покъкри 30-40 мин. под капак. Непосредствено преди да е готов добавете и доматите от консерва.
5. Уверете се, че зеленият фасул е сготвен. Най-добре е да го пробвате. Въпреки, че е пресен, понякога се нуждае от повече време за да се сготви.
6. На изключен котлон добавете към него ситно нарязания копър, сол и черен пипер на вкус. Всичко това без грам мазнина.
Добър апетит!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ