Супа от леща и тиква
Люта вегетарианска супа с хрупкав хляб.
Необходими продукти:
- 1/2 мускатна тиква, обелена и нарязана на парчета
- 3 скилидки чесън, грубо нарязан
- 1 парче джинджифил, обелено и нарязано на тънко
- 1 глава лук, грубо нарязана
- 6 чаши вода
- 1 ч. л. куркума на прах
- 1/2 ч. л. лют червен пипер на люспи
- 200 гр. червена леща
За лучения топинг:
- 1 глава лук, нарязана на тънки пръстени
- 3 скилидки чесън, тънко нарязан
- 1/2 с. л. масло от рапица
Начин на приготвяне:
1. Сложете чесъна, лука, лещата и водата в средно голяма тенджерка. Кипнете и след това прибавете куркумата, лютия пипер и щипка сол. Намалете котлона и оставете супата да поври около 20 минути с капак.
2. Междувременно сложете тиквата в голяма тенджера с вода. Кипнете и варете докато тиквата омекне – около 10 минути. Когато тиквата е готова, намалете котлона и отцедете парчетата от водата.
3. Кипнете отново лещата и я оставете да поври 5 минути без капак. Изключете котлона и прибавете тиквата. Оставете супата да изстине малко и я пасирайте (на части).
За лучения топинг:
1. Загрейте в тиган малко олио, сложете в него лучените кръгчета и ги запържете докато омекнат и започнат да променят цвета си. Прибавете нарязания на тънко чесън и пържете докато лучените кръгчета добият златист оттенък.
3. Претоплете тиквената супа и я сервирайте с лучения топинг и резени хрупкав хляб.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ