Сувлаки – гръцки свински шиш на скара
Печено свинско месо, мариновано с лук, чесън и риган.
Необходими продукти:
- 1 кг свинско месо (ако го харесвате по-шаренко, не се свенете да си вземете със сланинка)
- 100 мл зехтин
- риган
- 1 глава лук
- 2-4 скилидки чесън
- дървени шишчета
Начин на приготвяне:
1. Мариновайте месото в нарязания на много ситно лук, намачкания чесън, ригана и зехтина за минимум час. Ако го оставите в хладилника за цяла нощ, ще е още по-добре.
2. Наредете мръвките върху шиша, като можете да сложите между тях чери домати, тиквички, патладжан, арпаджик или каквото ви хрумне.
3. Печете на силно нажежена скара или наребрен тиган, като въртите периодично шишовете.
4. В оригиналната рецепта сувлаки (или суфлаки) се поднася със сос Дзандзики и върху притоплена на скарата арабска питка. Въображението обаче позволява множество комбинации, в които печеното свинско ще се върже перфектно.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ