Спагети Болонезе с кайма и кашкавал
Италианска рецепта за паста със запръжка.
Необходими продукти:
- 1 пакет спагети или друг вид паста по ваш избор
- 500 г кайма - смес
- 2 големи глави лук
- 400 мл доматена салца
- 200 г кашкавал (настърган)
- зехтин/олио
- сол
- черен пипер
- чубрица
- кимион
- вода
- домат (чери домати) за украса
Начин на приготвяне:
1. Кипнете около 1,5 литра вода и щом заври, сипете в нея малко мазнина (зехтин/олио), посолете с щипка сол (ще запази спагетите твърди и ще ги предпази от разкашкване) и поставете пастата, като бавно я потапяте, така че да не се натроши. Оставете да ври според указанията на опаковката.
2. През това време нарежете лука и го запържете в дълбок тиган докато леко покафенее. Добавете каймата и я натрошете с помощта на вилица или дървена шпатула (ако тиганът ви е с тефлоново покритие). Щом се разпадне на парченца, добавете 200 мл доматен концентрат и овкусете с подправките.
3. Сглобете всяка порция, като отдолу сложите от пастата, върху нея сипете от заливката, а накрая поръсите с настърган кашкавал, няколко лъжици от останалия доматен сос, малко зехтин и доматки за украса.
Ястието се готви изключително бързо, има разкошен вкус и носи усещане за ситост.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ