Сладкиш от тиква с извара и маково семе
Тиквен сладкиш без брашно.
Необходими продукти:
- 1 кг тиква или 600 г печена тиква (без кората)
- масло и захар
- 40 г маково семе
- кората на 1 лимон
- 500 г извара
- 5-6 с.л. захар
- 5 яйца
- 5 с.л. царевично брашно
- 3 ч.л. бакпулвер
- 100 г заквасена сметана (може и много гъсто кисело мляко)
Начин на приготвяне:
1. Тиквата нарежете на парчета като изчистите семките, но не белите кората. Разпределете в тава, намажете с разтопено масло, поръсете с 1,5 с.л. захар и изпечете на 190 градуса в предварително загрята фурна за 40-тина минути. След това махнете кората. Трябва да ви остане около 600 г тиква. Можете и да си купите готова печена тиква, но тогава я поръсете със захар. Чистото количество продукт трябва да е 600 грама.
2. Маковото семе залейте с вода и оставете да кисне и да набъбне.
3. Изварата смесете с 2 ч.л. бакпулвер, 2 яйца, 1,5 с.л. захар, 2 с.л. царевично брашно. Разбърквайте хубаво след добавянето на всяка съставка, а на финала вкарайте и набъбналото и отцедено от водата маково семе. Разбъркайте финално.
4. Готовата и обелена тиква пюрирайте с пасатор. Отделете си 100 г от пюрето. Към останалото количество добавете 2 яйца, 1,5 с.л. захар, 1 ч.л. бакпулвер, лимоновата кора, 3 с.л. царевично брашно. След това пюрирайте отново докато се получи гладко пюре.
5. Вземете формичка за торти 24-26 см. с махащо се дъно и намажете дъното и стените с масло. Започнете да изсипвате сладкиша като редувате - 2 лъжички в центъра на съда от тиквеното пюре, върху него 1 с.л. от сместа с извара и мак. Отгоре пак тиквено пюре, след това пак извара. И така до изчерпване на количествата. Тръснете леко, за да се наместят продуктите във формичката.
6. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 35 минути.
7. Заделените 100 мл пюрирана тиква смесете с 1 яйце, 2 с.л. захар и заквасената сметана. Разбъркайте на ръка. Залейте сладкиша с този крем и допечете за още 10 минути.
8. Извадете от фурната, охладете и махнете стените на формичката. Дръжте в хладилник до момента на сервиране.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ