Сладкарски крем с плодове
Модернизирана млечница с плодово сладко и ананас от консерва.
Едно време сладкарския крем от мляко, жълтъци и брашно се считаше за гордостта на Балкан Турист. Днес това е една от първите рецепти, които начинаещите сладкари учат, за да започнат да правят домашен пудинг, базисен крем за торти и други тестени сладкиши. И ако помните соцфунийките с крем от миналото, то ето как се прави точи нежен пълнеж. Тук обаче ще го впрегнем в нещо по-лесно - десерт в чашка с плодове.
Необходими продукти:
- 500 мл мляко
- 4 с.л. брашно (равни - без връх)
- 4 яйчени жълтъка
- 6 с.л. захар
- 1 шушулка ванилия или ампула ванилова есенция
- 75 г масло
- 1 малко бурканче 200 г плодов мармалад (ягоди, малини, боровинки или друго по избор)
- 8 шайби ананс от консерва + малко от соса на консервата
Начин на приготвяне:
1. Пресипете млякото в касерола. Шушулката ванилия разполовете, изчегъртайте съдържанието и го добавете в млякото. След това пуснете вътре и цялата шушулка, която също ще освободи аромати. Ако използват есенция - след време ще дойде нейният ред. Добавете 4 лъжици захар и пуснете млякото да кипва на умерен огън.
2. Докато мялкото се загрява, прехвърлете жълтъците в купа и ги разбийте с останалите 2 лъжици захар. Щом се получи крем, добавете и брашното и разбийте отново. След това с малък черпак добавете от почти заврялото мляко. Правете го бавно, за да не се пресекат жълтъците. Щом заври млякото на котлона, го махнете, разбъркайте и отстранете шушулката ванилия.
3. Постепенно вкарайте 1/3 от млякото в яйчената смес. Върнете касеролвата с оставащото мляко на котлона и на бавна струя при непрестанно бъркане налейте темперираните жълтъци. Котлонът трябва да е на умерена степен. Бъркайте крема и ще забележите, че се сгъстява. Когато стане гладък и гъст, го махнете от огъня. Монтирайте (добавете) студеното масло в горещия крем и разбърквайте. След това дръпнете настрани да се охлади.
4. Шайбите ананас нарежете на кубчета и добавете в крма заедно с част от соса. Разбъркайте на ръка.
5. Пригответе си десертни чаши. на дъното им разпределете част от плодовото сладко. След това налейте част от крема, после пак слако, крем и завършете със сладко. По желание на финала можете да поръсите с ядки, шоколадови капки или да украсите с листенца мента. Приберете в хладилник до момента на поднасяне.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ