Селска питка без месене
Английски селски хляб без месене.
Бон Апети
Излъчен на 11.07.2017
От Лора и Стоян научаваме рецептата за английски хляб котидж, който носи името на китна провинциална къщичка. Това е насъщен без месене, който се приготвя с предварително тесто и изисква много чакане. Затова и цялостната му направа отнема денонощие, но същинската работа на готвача е около половин час. Останалото е дейност на маята, времето и фурната.
Започваме със замесването на предварително тесто от вода, мая и брашно с щипка сол. След като втаса, се увива и се прибира в хладилника за една нощ. После се вади и към него се добавя още мая, бяло и ръжено брашно и вода. Разбърква се и се оставя за повторно втасване. След него се разделя на две топки, като едната е двойно по-голяма от другата. Тя се поставя като основа върху хартия за печене, разрязва се на кръст и изчаква по-малката топка да се залепи върху нея. После пак втасва и накрая влиза да се пече.
Термичната обработка също е странна - това е питка, която се пече под капак в предварително загрят съд. Накрая се допича без капак докато хване хрупкава коричка. Формата на този хляб е нетрадиционна, но така можем да се порадваме на по-голямо количество от меката му влакнеста сърцевина. Фактът, че не се използва мазнина също се противопоставя на нормите, но крайният резултат е мека, пухкава и въздушна домашна питка, при направата на която почти не сме цапали ръцете си с тесто.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ