Свинско с лук и ориз ала Шишков
Традиционен свински кебап с бял ориз, лучена запръжка и добавка от нестандартни подправки.
Това е рецептата на Таньо Шишков за приготвяне на свинско контрафиле с подправки, която екстравагантният готвач представи като част от кампанията на ЛИДЛ – Манчев срещу Шишков.
Необходими продукти:
- 600 грама свинско контрафиле (което е на промоция в ЛИДЛ до средата на месец ноември)
- 2 глави лук
- 3-4 скилидки чесън
- 4-5 с.л. зехтин (готвачът избра Promienna)
- 2 с.л. доматен концентрат (доматено пюре Nostia)
- 100 мл червено вино (Шишков се спря на Tempranillo)
- 200 грама бял ориз (Таньо Шишков избра Tiradell)
- кубче пилешки или зеленчуков бульон (за приготвянето на ястието бе използван Cusina)
- ¼ ч.л. канела
- ¼ ч.л. кориандър
- ½ ч.л. мащерка
- ½ ч.л. червен пипер
- ½ с.л. захар
- сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне:
1. Приготвяме си микс от подправките като смесваме канелата, кориандъра, мащерката, солта, черния и червения пипер с наситнения чесън в съд, счукваме всичко заедно, добавяме 1 с.л. зехтин и разбъркваме.
2. Сгорещяваме 3-4 с.л. зехтин в тиган и запржваме в него свинското месо, нарязано на кубчета. Те се пържат от всички страни до образуването на коричка.
3. Махаме месото от тигана, нарязваме лука на полумесеци и го сипваме да се запържи в мазнината от свинското.
4. Щом хване кафеникав загар, изсипваме при него микса от подправки, връщаме месото обратно и разбъркваме всичко заедно, без да спираме да готвиме.
5. Заливаме съдържанието на тигана с червеното вино, доматеното пюре и захарта.
6. Разтваряме кубчето бульон в 1 литър вряла вода и изливаме течност в тигана колкото да покрие месото.
7. Опитваме на вкус, ако са нужни още подправки – добавяме и оставяме да се готви на слаб огън за 1 час. Ако течността изври напълно, добавяме бульон.
8. Докато свинското се готви, сваряваме ориза в отношение 1:3 спрямо течността, в която го правим (освен вода, може да се вари и в бульон).
9. Ястието се сервира като на дъното на 4 блюда се разположи ориза, отгоре се сипва месо с лук и за финал се залива със сос от тигана.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ