Сварени яйца на очи върху запечени картофки
Картофи на фурна с яйца и лук.
Необходими продукти:
- 3 картофа, нарязани на кръгчета с дебелина 1 см. и след това на половинки
- 2 яйца
- ½ ч. ч. зехтин
- 1 малка глава червен лук, нарязана на полумесеци
- 1 връзка зелен лук, нарязан ситно
- 1 с. л. червен пипер, отделете част за наръсване
- 3 с. л. микс подправки за овкусяване на пържоли
- сол и черен пипер (няколко завъртания на мелничката)
- 1 ч. л. оцет
- вода, до ¾ от нивото на тенджерата
Начин на приготвяне:
1. Кипнете водата и намалете котлона.
2. Загрейте фурната на 220 С.
3. Покрийте дъното на тава ва печене с метално фолио и го намажете с мазнина.
4. Сложете в тавичката картофите, зехтина, червения лук, червения пипер и микса подправки, солта и черния пипер и разбъркайте, за да се овкусят зеленчуците равномерно.
5. Сложете оцета в тенджерката с водата.
6. Намажете вътрешната страна на черпак с олио.
7. Счупете едно яйце в купичка и вниматено го прехвърлете в черпака.
8. Потопете черпака във врящата вода, така че да се напълни с вода, но внимавайте яцето да не излезе. Задръжте черпака в тази позиция докато яйцето се свари – около 3-4 минути. Повторете с другото яйце.
9. Извадете картофите от фурната и ги наредете в чиния или широка купа. Сложете върху тях яйцата. Поръсете с червен пипер и гарнирайте с нарязания зелен лук.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ