Салата с водорасли
Полезна екзотична салата от Далечния Изток.
Необходими продукти:
- 2 връзки спагети от елда
- 1 пакет Уакаме (японски сухи водорасли), около 5 г или други сушени водорасли по избор
- 200 г нарязани на филийки стръкове целина
- около 2 с.л. оцет за суши - обикновен или ароматизиран
- 1 ч.л. захар
- 1/2 ч.л. тъмен соев сос
- 1/4 ч.л. сусамово олио
- голямо количество сусамови семена за поръсване
Начин на приготвяне:
1. Сложете водораслите в купа и прибавете малко вода. Оставете да се накиснат за около 10 мин.
2. Сварете спагетите (обикновено за около 5-10 мин.). Когато омекнат, ги отцедете от водата. Изплакнете ги под студена, течаща вода, за да ги охладите напълно.
3. Докато се варят спагетите, може да нарежете целината.
4. Препечете семената сусам в сух тиган, докато започнат да се разпукват. Препечените семена придават много по-силен вкус на салатата. Можете да изпечете по-голямо количество сусам и да съхранявате излишното в затварящо се найлоново пликче за други ястия.
5. За дресинга, смесете оцета, захарта, соевия сос и сусамовото олио в херметически затворен съд. Разклатете съда, докато захарта се разтвори.
6. Сложете спагетите в голяма салатена купа, отцедете водораслите и ги прибавете в купата, сложете и целината. Полейте с дресинга, разбъркайте хубаво и поръсете с препечените семена сусам.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ