Ряпата носи редица ползи за здравето
Ряпата е благодат за бъбреците, храносмилателната, кръвоносната, нервната и имунната система.
Застудя и асортиментът от пресни сезонни зеленчуци в България не остана особено разнообразен. Няма как да не забележите, че на пазара се появява ряпата. Този кореноплоден зеленчук в червено, бяло и черно се оказва един от добрите варианти за салата или гарнитура през есента и зимата, защото освен приятен вкус, носи и множество ползи на тялото, като го зарежда с витамини и минерали и защитава от простуда и грипни атаки. Каналът Баба Знае събира някои от полезните свойства на ряпата, за да убеди хората колко добро решение е да си направят една кореноплодна салата, вместо да залагат на по-тежки гарнитури или салата от стерилизирани зеленчуци. Ето за какво и как можем да използваме ряпата в стремежа си да сме по-здрави:
1. Сок от ряпа лекува стомашни проблеми, свързани с нередовно, натоварващо или непълноценно хранене. Ако сте натоварили стомаха си с фаст фууд, пържени храни или често изпускате някое от основните ястия, успокоете коремчето със сок от ряпа. Изцеждайте си по 50 мл пресен фреш сутрин и вечер на гладно. Само след седмица проблемите от неразумния ви подход към храната ще изчезнат.
2. Редовното хапване на прясна ряпа бори натрупания стрес и изнервеността.
3. Ряпата има противобактериален ефект. Можете да използвате сока й или директно да се натриете с парчето на проблемните места.
4. 100 г прясна ряпа съдържа 34% от оптималната доза витамин С за деня. Търсете тези полезни вещества повече в листата, отколкото в кореноплода.
5. Бялата ряпа е мощен диоритик - помага на бъбреците да отърват тялото от излишната вода, задържана в него.
6. Червената ряпа е биле за подмалдяване. Тя съдържа лесно усвоим силиций, който се грижи за еластичността на кожата, укрепва костите и стените на кръвоносните съдове. Спомага оросяването. От нея тялото получава още ценните микроелементи калций, мед и цинк.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ