Руска салата Змия с месо и майонеза
Мезе за водка с пресни и кисели краставички, майонезен сос и варено пилешко месо.
Необходими продукти:
- 2 пилешки бутчета
- 400 г печурки (или други гъби по желание)
- 50 г масло
- сол и пипер на вкус
- 3 краставици
- 200 г пушено сирене на саламче
- 4 варени яйца
- 1 кофичка майонеза (около 100 г)
- няколко листа свежа салата или маруля за подложка
- няколко кисели краставички за украса
- дупе от червена чушка за украса
- клонче карамфил за език на змията
Начин на приготвяне:
1. Почистете и измийте гъбите и ги нарежете на полумесеци. Сгорещете маслото в тиган и ги запържете до пълно омекване. Овкусете със сол и черен пипер.
2. Сварете пилешките бутчета. Добавете подправки и зеленчуци по избор, за да разполагате после с домашен пилешки бульон, който можете да използвате за друго ястие.
3. Месото, краставицата и яйцата нарежете на малки кубчета, а пушеното сирене рендосайте на едро ренде.
4. Смесете пилешкото, пресните краставички, пушеното сирене, пържените гъби, варените яйца и майонезата. Можете да обявите салата за готова или да преминете към декорацията.
5. Застелете с листа прясна салата голяма чиния и с ръце от сместа оформете змия. Извивките се правят трудно, затова можете да я сложите без чупки. Поставете за лице дупенцето от чушка. С нож цепнете чушката и сложете две зрънца черен пипер за очи. Цепнатият език на влечугото можете да направите от клонче карамфил, което има подобна визия. Оформете люспите от нарязани на тънко кръгчета кисели краставички.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ