Рибена супа с праз и сметана
Сметанова супа с праз лук, риба и суджук.
Бон Апети
Излъчен на 15.02.2018
Рибена супа от пъстърва с много продукти готвят Лора и Стоян, като обединяват вкусове и аромати в направата на наистина странна чорба със застройка от сметана, картофи, зеленчуци и подправки, поръсена със запържен суджук за повече разкош. Това не е супа за всеки, а само за онези, чието небце ще може да разграничи вкусовете, но и да се порадва на симбиозата им.
Първо пъстървата се полива със зехтин, овкусява се със сол и пипер и се запича на фурна. Следва да си запазим бульона от печенето, да отделим месото от костите и кожата, а тях да използваме за бульон като ги кипнем в компанията на зелената част от празия лук. Готовият бульон се прецежда през марля. Картофите и морковите се режат на кубчета, бялата част на празия лук - на шайби, чесъна се наситнява, а печената червена чушка се нарязва на лентички. Остава да нарежем суджука на традиционните за него парчета и приключваме с кълцането.
После сгорещяваме зехтин и запържваме луканката в него. Заделяме настрана, а в същия съд продължаваме да готвим като изсипваме чесъна, чушката и моркова. Щом морковът омекне, се добавя празия лук и се готви известно време, овкусява се с червен пипер и веднага се деглазира с виното. Налива се бульона, добавят се картофите и се овкусява със сол, черен пипер и мащерка. Оставя се да ври докато картофите се сготвят. После се застройва със сметана.
Приготвяме ароматна подправка като счукваме чесън в хаванче с наситнен магданоз и морска сол. Добавяме заделения сос от печенето на рибата, чили на прах и червен винен оцет. Супата се поднася с накъсаното месо от рибата, поръсва се с пържен суджук и се залива с лъжичка от подправката.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ