Рачешко чили с два соса
Пикантни раци с лют доматен сос.
Необходими продукти:
Сос (A):
- 3 пресни червени чилита, без семките
- 5 сушени чилита, без семките и накиснати за около 30 мин.
- 5 шалота
- 5 скилидки чесън
- 2 см кубче скаридена паста
- сокът от 3 лайма
Сос (B):
- 1/2 ч.ч. доматен кетчуп
- 1/2 ч.л. захар (или на вкус)
- 1/2 ч.л. сол (или на вкус)
- 1 с.л. соев сос
- 1/4 ч.ч. вода
За рачешкото:
- 3 пресни раци, почистени и нарязани
- 3 скилидки чесън (нарязан)
- 2 с.л. фъстъчено олио (или друго олио за готвене, без зехтин, заради прекалено силния вкус)
Начин на приготвяне:
1. Смесете всички необходими продукти от (A) в блендер или кухненския робот и заделете. Смесете съставките от (B) в отделна купа.
2. Сложете фъстъченото олио в сгорещен уок и когато олиото е горещо, прибавете чесъна и изпържете докато си пусне аромата.
3. Прибавете соса от блендера и запържете за около 1 мин. и прибавете раците. Пържете около 2 - 3 мин. и прибавете продуктите от (B).
4. Покрийте уока с капак и намалете огъня. Оставете да се готви около 5 мин. или до побеляване на рачешкото.
5. Поднесете горещо с бял ориз.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ