Пъстърва с магданозен сос
Пържена маринована пъстърва с дресинг по рецепта за риба на старите моряци.
Необходими продукти:
- 1-4 риби пъстърва
- сол
- оцет
- черен пипер
- магданоз
- брашно
- олио
- чесън
- соев сос
Начин на приготвяне:
Тайната на пържената и приготвената на скара риба е в подготовката им за готвене. Аз съм се учил от мой стар познат от Варна - чичо Геро- морски вълк от класа. Според него рибата трябва да престои поне 24 подготвена по следния начин. Първо рибата се изчиства и измива обилно. После обилно се осолява и поръсва с черен пипер. След това обилно се полива с дресинг от оцет и соев сос, като не е нужно да става сос, а просто рибите се овлажняват хубаво. В тефлоново тиганче наливате 7-8 лъжици олио и нагорещявате на максимална сила. Когато олиото е готов за пържене намалявате силата на 5. Пържите рибата хубаво от 2-те страни докато хване кафеникава коричка. След това вадите от тигана и не изхвъляте мазнината в която сте пържили. Намалявате огъня на 3-та степен, изсипвате 1 кафена чаша оцет, добавяте 1 връзка магданоз и запържвате. Към запръжката прибавяте 4-5 скилидки чесън, нарязани на ситно. Преди да свалите соса от огъня, слагате 1 с.л. брашно и сол на вкус. След това обливате с получения сос пържената пъстърва и оставяте да се задуши за 10 мин. Поднасяте с пържени картофи или друга гарнитура.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ