Пържена пъстърва с доматен сос
Маринована балканска пъстърва с пикантен азиатски сос.
Бон Апети
Излъчен на 20.02.2018
Пържена риба пъстърва с хрупкава коричка и азиатски подлютен доматен сос готвят Лора и Стоян, за да представят един различен начин за поднасяне на вкусни рибета на тиган. Ако не желаете да правите сос, можете просто да използвате идеята за готвене на пъстървата, която става апетитна и ароматна, а хрускавостта й изкушава да се изядат повече от една порция.
Първо почистваме и подсушаваме рибите. След това правим маринатата за тях като рендосваме джинджифил, намачкваме чесън и ги смесваме със светъл соев сос, оризово вино мирин и сусамово олио. По страните на пъстървата се правят прорези, а след това се залива и обтрива с маринатата и се оставя на хладно да се овкуси за 1 час. Преди да я приберете в хладилника, похлупете с капак или завийте съда със стреч фолио, защото ароматите на соса ще омиришат хладилника ви силно.
А докато рибата се овкусява, можете да си направите доматения сос за поднасяне като наситните лук, чесън, люто чушле и джинджифил и ги запържите в олио. Белени домати от консерва се разбъркват със соев сос, оризово вино, захар и нишесте. Изсипват се при запържените зеленчуци и се готвят на умерен огън до сгъстяване на соса.
Връщаме се към рибетата. Те се овалват в смес от бяло и царевично брашно и се пържат на маслена баня. Вадят се върху решетка, за да се отцедят. А после се сервират върху доматения сос и се хапват докато са топлички, за да хрупкат привлекателно. По желание можете да украсите блюдото с наситнен пресен кориандър и резен лимон.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ