Пълнени люти чушки с моркови и ряпа
Салата от люти чушки с дайкон и морков.
Необходими продукти:
- 14 не много люти зелени чушлета
- 1 морков
- 1/2 глава лук
- 200 г дайкон
- стрък пресен лук
- 2-3 скилидки чесън
- 1 с.л. захар
- 2 с.л. рибен сос
- лют пипер на люспи (в оригиналната рецепта се слагат 50 грама, но е разбираемо да сложите по-малко количество)
- сол
Начин на приготвяне:
1. Измийте лютите чушлета. Цепнете ги от едната страна с нож между дръжката и връхчето по дължина. Без да вадите семките просто взимайте с ръка по две щипки сол и ги разнасяйте във вътрешността на чушките. Работете с ръкавици, за да не подлютите пръстите си.
2. Пълнените със сол чушлета подредете в купа и оставете да почиват 30 минути със солта, като ги поръсите с още сол и отгоре.
3. Моркова и дайкона нарежете на тънки лентички. Ако ви се струва твърде трудоемко, може да рендосате и на едро ренде. Изсипете ги в купа.
4. Добавете нарязания на ситно лук, нарязания на шайби пресен лук, намачкания чесън, захарта, 1/2 ч.л. сол и рибения сос. Ръснете лют пипер и отново с ръкавица разбъркайте всичко заедно, като леко настискате. Оставете настрана за 10 минути.
5. През това време залейте чушките с вода и изплкнете от солта - тя си е свършила работата.
6. Пак с ръкавици разпределете сместа в чушките. Можете да ги приберете в хладилник за няколко часа, а после сервирайте с достойна за погасяване на огъня храна.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ