Пълнени картофи със сметана, сирене и подправки
Лодки от картофи със сметана, кашкавал и пресен лук.
Необходими продукти:
- 4 големи картофа
- 2 с.л. олио
- 3 с.л. заквасена сметана
- 4 с.л. течна готварска сметана
- 30 г масло на стайна температура
- 1,5 ч.л. сол
- 1/3 ч.л. черен пипер
- 60 г твърдо жълто сирене (кашкавал, чедър, пармезан, гауда или друго по избор)
- 2-3 стръка пресен чесън (или пресен лук; или микс)
Начин на приготвяне:
1. Не белете картофите. Измийте ги добре, намажете обилно външната кора с олио, поставете ги цели в тава, застлана с хартия за печене и вкарайте в предварително загртяа на 200 градуса фурна за 1 час.
2. Жълтото сирене рендосайте, стръковете на лука и чесъна наситнете, като махнете най-горната част на листата, а маслото оставете да се стопли и размекне.
3. Когато картофите са готови, оставете да се охладят за 15 минути. С нож отрежете от едната дълга страна капачето. Обелете ципата и изсипете в купа парчето картоф, останало под нея. С вилица или малка лъжичка внимателно изгребете голяма част от вътрешността на картофите и изсипете в купата. Намачкайте на едро с вилица. Трябва още да са топли.
4. Добавете маслото и разбъркайте. Залейте с двата вида сметана и овкусете със сол и пипер. С миксер разбийте на пухкаво пюре.
5. Добавете жълтото сирене и наситнените лук и чесън и разбъркайте на ръка с шпатула. С получената смес напълнете картофените лодки.
6. Върнете във фурната, но вече на 170 градуса за 25-30 минути.
7. Поднесете с украса от пресен лук като гарнитура към месо или по 2 картофа като основно.
Източник: YouTube/Foods101withDeronda
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ