Пълнена тиква с пикантна кайма и плодове
Агнешко на фурна със сушени плодове и фъстъци в тиквена обвивка.
Оригиналната рецепта за запръжката е индийска и се прави с агнешка кайма и агнешка лой. Също така се слага много лют пипер. Аз обаче опитах и с кайма смес, която запържих в агнешка лой и ястието отново стана много вкусно. Тъй като в България агнешкото е деликатес и се яде предимно през пролетта, опитайте с познатите и широкоразпространени свинско и телешко, ако странната рецепта ви се понрави.
Необходими продукти:
- ½ тиква
- 600 г кайма (агнешка или смес)
- 100 мл свинска мас или агнешка лой (ако нямате – използвайте олио)
- 100 г сурови фъстъци
- 50 г стафиди
- 50 г сушени сини сливи без костилка
- 50 г сушени кайсии
- 50 г сушени червени боровинки или годжи бери
- 2 малки или една голяма глава лук
- 2 малки или един голям морков
- Няколко стръка пресен чесън (ако имате)
- 3-4 с.л. доматено пюре
Подправки на вкус:
- Кориандър
- Индийско орехче
- Сол и черен пипер
- Лют пипер на люспи
- Кимион
- Мащерка
- Канела
- 3-4 с.л. кафява захар
Начин на приготвяне:
1. Нарежете лука и моркова на ситно. Сгорещете лойта, маста или олиото в тиган и запържете вътре лука с морковите, а щом кромидът започне да става прозрачен, добавете и каймата. След нея нека бъдат сушените плодове, нарязани на ситно и фъстъците – обелени и разполовени. Пържете 10-тина минути до средна готовност.
2. На изключен котлон добавете наситнения пресен чесън, доматеното пюре и подправките. Разбъркайте хубаво.
3. Вземете половин тиква с кората и без семето. Напълнете я със запръжката и увийте с фолио горната част откъм отвора. Сложете в тава, защото има шанс да потече сос от ястието по време на печене. По желание застелете тавата с фолио, за да не ви се налага да отмивате упорити петна.
4. Печете 40 минути на 220-250 градуса, след това махнете фолиото и допечете за още 15 минути.
5. Сервирайте ястието цяло с голяма лъжица, с която всеки да си сипва плънка и да си стърже от месестата част на тиквата.
Добър апетит!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ