Пълнена печена риба с чесново масло
Пълнена риба с чесън, лимон и билки, поднесена с апетитен маслен сос.
Необходими продукти:
- 2 цели риби - снапер, пъстърва, скумрия, ципура или друга по желание с тегло около 250-400 г всяка
- 6 скилидки чесън
- 2 лимона
- 50 г масло
- сол и пипер
- 40 мл зехтин
- 2 връзки копър
- 1 връзка магданоз
- 2 клонки чери домати
Начин на приготвяне:
1. Рибите почистете добре и отрежете с ножица перките. След това направете по 3 напречни разреза от двете страни. Обтрийте вътрешно и външно със сол и пипер.
2. В корема на всяка риба сложете по 2 нарязани на шайби скилидки чесън, по 2-3 шайби лимон и по половин връзка копър и магданоз. След това завържете рибите с конец и ги поставете в тава.
3. Покапете хубаво със зехтина, като обърнете , за да се омазнят двустранно.
4. Пъхнете в предварително загрята на 200 градуса фурна и печете до готовност - за снапер - около 25 минути, за скумрия и пъстръва около 30 минути, за ципура - 35-40 минути - времето зависи от големината на рибите.
5. На 20-тата минута от готвенето извадете тавата и добавете в нея чери доматите с все клонката. Бързо върнете обратно във фурната.
6. Докато рибата се готви, направете заливката като разтопите маслото в касерола, пресирате в него чесъна и добавите наситнените листа на втората връзка копър. Не позволявайте сосът да кипва. Овкусете го със сол и пипер и дръпнете от огъня. Изстискайте сока на половин лимон в него и размешайте финално.
7. Готовите риби украсете с резени лимон и полейте с апетитния маслен сос. След това можете да сервирате, по желание с гарнитура от пресни зеленчуци.
Източник: YouTube/Recipe Tin Eats
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ