Правилно рязане на лук на ситно
Как се реже лук бързо, ситно и без сълзи?
На всеки готвещ човек рано или късно му се нлага да си нареже глава лук. Ако става въпрос за по-голямо количество, мнозина са склонни да използват чопъра, но традиционната главичка за запръжки и добавки е твърде малко, за да се разглабя и мие цял уред след това. Затова макар и в модерни времена, се налага прибягване до конвенционалния метод - нож, дъска, глава лук и бързо наситняване. А как да го направите - прецизно и без сълзи, показва Гордън Рамзи в едноименния си канал.
Мустачките не се режат предварително, защото на тяхно място биха се освободили допълнителни сокове от лука, които ще доведат до сълзене и лютене в очите. Главата се разполовява, а ножът се движи по нокътя, максимално близо до предишния прорез. После се правят и напречни разрези и на финала се ситни.
Как точно - гледайте във видеото по-горе.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ