Полска супа с патешки дреболии
Супа с патешко и ребра.
Необходими продукти:
- патешки (или гъши) вътрешности и кръв
- 450 г ребра
- 1 стрък целина
- 2 малка връзка магданоз
- 1 малка глава лук
- 4 зърна бахар
- 4 зърна карамфил
- сол на вкус
- 3 зърна черен пипер
- 10 сушени сини сливи
- сушени ябъллки или круши
- 15 череши или стафиди
- 2 с.л. брашно
- 1 ч.ч. подсладена сметана
- 1 ч.л. захар
- ½ ч.ч. оцет
Начин на приготвяне:
1. Сложете оцета в неметална купа и прибавете кръвта от птицата (или използвайте прясна свинска кръв). Оцетът ще предотврати съсирването.
2. Покрийте с вода вътрешностите на птицата и оставете да заври заедно с ребрата. Отстранете нечистата пяна.
3. Сложете подправките, целината, лука и магданоза в марля и потопете в супата.
4. Варете на бавен огън почти до готовност - около 2 ч.
5. Извадете пакетчето с подправките и прибавете плодовете. Варете още ½ час.
6. Смесете брашното с ½ ч.ч. от оцета, прибавете 3 с.л. от бульона на супата и излейте при самата супа, като разбърквате непрекъснато.
7. Прибавете захарта и сметаната и оставете да заври.
8. Поднесете с яйчено фиде или картофени дъмплинги.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ