Пиле с портокал с гарнитура от ориз и маруля
Пилешки гърди с айсберг, ориз и червено вино.
Необходими продукти:
- ½ пилешки гърди
- 1 портокал
- ½ глава лук
- 1 скилидка чесън
- органично брашно
- 50 до 100 г ориз
- малко маруля (може и салата айсберг)
- бял пипер
- чаша червено вино
- сметана
Начин на приготвяне:
За пилето:
1. Нарежете половината глава лук на ситно и сложете четвъртинката в тиган с мазнина. Запържете за няколко минути.
2. Нарежете пилешкото месо на хапки и ги оваляйте в брашно. Прибавете ги в тигана с лука, добавете чесън, сол и бял пипер на вкус и оставете на котлона да се пържи за няколко минути.
3. Прибавете портокала (сока и месестата част), оставете да поври 3-4 минути и наръсете с малко брашно, за да се сгъсти соса.
4. Накрая добавете сметаната, разбъркайте и свалете от огъня.
За ориза:
5. Сложете останалата част от лука в малко тиганче с олио и го запържете за няколко минути.
6. Добавете ориза, запържете го с лука за 3-4 минути и добавете чашата червено вино.
7. Когато виното поизври, добавете сметаната и марулята, нарязана/ накъсана на средно големи или по-едри парчета.
8. Овкусете със сол и бял пипер и свалете от котлона.
9. Сервирайте ястието горещо (може със студена бира)!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ