Пиле с кафяв ориз и бяло вино
Пилешко с броколи и маслини.
Необходими продукти:
- 2 ч.ч. суров кафяв ориз
- 3 ч.ч. вода
- 2 кубчета пилешки бульон
- 4 бр. пилешки бутчета (само горната част без кокала)
- 2 с.л. зехтин
- 5 скилидки чесън, нарязани на едро
- 1 гл. кромид лук, нарязана
- сокът и кората на половин лимон
- ¼ ч.ч. бяло вино (по желание)
- 1 ч. нарязани броколи
- 1 червена люта чушка
- 20 цели зелени маслини
- ¼ ч.ч. сусамово семе
- 1 ч.ч. настърган кашкавал
- ½ ч.ч. хлебни трохи
Начин на приготвяне:
1. Натрошете кубчетата пилешки бульон в тенджера с вода. Добавете кафявия ориз, покрийте съда и варете на слаб огън за 30 мин., докато оризът поеме цялата вода.
2. Докато оризът се вари, запържете пилешките бутчета в зехтин на силен огън, докато покафенеят. Оставете ги настрана.
3. Запържете лука със зехтин на умерен огън, докато стане прозрачен. Добавете чесъна и гъбите и пържете, докато започнат да ухаят приятно.
4. Добавете лимоновия сок, лимоновата кора и бялото вино.
5. Добавете пилешките бутчета и ги покрийте хубаво с течността.
6. Добавете броколите и лютата чушка и гответе, докато броколите придобият ярко зелен цвят.
7. Добавете маслините и разбъркайте.
8. Добавете сместа с кафявия ориз и разбъркайте добре.
9. Разпределете оризовата смес на равен слой върху дъното на тигана.
10. Поръсете с настъргания кашкавал, сусамовото семе и трохите хляб.
11. Печете, докато кашкавалът се разтопи и трохите придобият златистокафяв цвят.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ