Пиле с вино и подправки
Пържено прасенце и пиленце се гушкат в гъбен сос.
Необходими продукти:
- 500 г бекон, нарязан на филийки
- 1 средна глава лук, обелен и нарязан на филийки
- 1 пиле, 1,5 кг или 1,5 кг пиле, нарязано на порции, с почистена излишна мазнина, но с кожата
- 6 скилидки чесън, обелени
- сол и пипер на вкус
- 2 ч пилешки бульон
- 2 ч червено вино
- 2 дафинови листа
- няколко стръка прясна мащерка (или сушена)
- няколко стръка пресен магданоз
- 250 г гъби, почистени и едро нарязани
- 2 с.л. масло
- нарязан пресен магданоз за украса
Начин на приготвяне:
1. Бланширайте бекона, за да не е много солен. Сложете го в тенджера със студена вода, която да го покрива на няколко сантиметра. Оставете да заври и варете на слаб огън за 5 мин., след това го отцедете. Изплакнете със студена вода и подсушете с кърпа. Нарежете бекона на парчета с размери 2,5 х 0,6 см.
2. Запържете бекона на умерено-силен огън в чугунен съд, достатъчно голям, за да побере пилешкото, за около 10 мин. Извадете сготвения бекон и го заделете. Запазете мазнината му в съда и добавете лука и пилешкото, с кожата надолу. Запържете много добре пилешкото от всички страни за около 10 мин. След като се запържи наполовина месото, добавете чесъна и поръсете със сол и пипер.
3. Отстранете излишната мазнина с лъжица и добавете пилешкия бульон, виното и подправките. Върнете бекона и намалете огъня. Оставете да къкри покрито с капак за 20 мин. или до омекване на пилешкото и пълната му готовност. Извадете пилето и лука в отделни чинии. Отстранете дафиновите листа, стръковете зелени подправки и чесъна.
4. Добавете гъбите в останалия сос и увеличете огъня до максимум. Запържете набързо, докато сосът в съда се редуцира на 3/4 и се сгъсти. Намалете огъня и прибавете маслото. Върнете пилето и лука в съда и загрейте отново, докато се покрият със соса. Доовкусете, ако е необходимо, украсете с магданоз и поднесете.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ