Печено агнешко с картофи и лук
Агнешко на фурна със зеленчуци и подправки.
Необходими продукти:
- 1 кг агнешко месо без кост
- 4 картофа
- 4 глави лук
- 6 скилидки чесън
- 3 с.л. зехтин
- 2 стръкчета розмарин
- микс сухи подправки (босилек, мащерка, чесън на прах)
- 300 г домати
- сол, червен и черен пипер
- алуминиево фолио за печене
Начин на приготвяне:
1. Обелете и измийте картофите, махнете люспите на лука и чесъна, обелете и доматите. Ако е необходимо, поширайте ги в гореща вода, после охладете под течаща студена вода и тогава отстранете ципата.
2. Нарежете на кубчета картофите, доматите и лука. Чесъна нарежете на четвъртини.
3. Шпиковайте мръвката и скрийте в нея парченцата чесън. Обтрйте агнешкото с подправките - босилек, мащерка, чесън на прах, сол и двата вида пипер.
3. Сгорещете зехтина в тиган и запържете в него двустранно агнешкото месо, колкото да хване коричка.
4. Пуснете фурната да загрява на 180 градуса.
5. На дъното на тава разпределете картофите и лука. Отгоре положете агнешката мръвка. Посипете я с още подправки по желание. Върху нея сложете двете клончета розмарин и доматените кубчета.
6. Сипете 100 мл вода отстрани така, че да се стече на дъното на тавата. Завийте с фолио и печете за 2 часа.
7. Разгърнете фолиото и запечете още 20-30 минути. Отстранете клончетата розмарин преди сервиране.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ