Регистрация

Печени картофи със зеле в млечен сос

Печени картофи със зеле в млечен сос
Средно   |   Порции 4   |   Видяна: 1165

Картофи на фурна със зеле и заливка от сметана и яйца.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 1 глава лук (около 150 грама)
  • 7 с.л. олио
  • 450 г картофи
  • 1-2 моркова (около 130 г общо)
  • 1 сладка чушка
  • 400 г прясно зеле
  • 1 люто чушле
  • 1 ч.л. сол
  • 1 ч.л. черен пипер
  • лют пипер по желание
  • 3 яйца
  • 170 мл мляко
  • 1 малка кофичка заквасена сметана (125-200 мл)
  • 3 с.л. брашно
  • 1 пакет бакпулвер + 1 ч.л. сол
  • листа пресен магданоз (около 2/3 връзка)
  • 150-200 г кашкавал

Начин на приготвяне:

1. Наситнете лука, зелето нарежете на тънки лентички, чушката, лютотот чушле и морковите на малки кубчета.

2. Обелете картофите, измийте ги и ги нарежете на кубчета като за мусака.

3. Сгорещете 3 с.л. олио или друг вид избрана от вас мазнина за готвене в тиган и запържете лука за 5 минути на умерен огън като разбърквате периодично. Изберете си за това готвене тиган, който е с по-широко дъно (26-28 см диаметър) и разполага с капак.

4. Добавете картофите, разбъркайте и гответе още 5 минути на умерен огън под капак.

5. Прибавете зелето, чушката, морковите и лютото чушле, разбъркайте внимателно и гответе още 5 минути под капак.

6. Открехнете ястието, посолете, опипрете, поръсете лют пипер на вкус и по желание и размешайте. Поставете капака отново и гответе финални 5 минути на същата температура.

7. Намажете с 1 с.л. олио дъното и стените на правоъгълна тава с по-дълга страна около 18 см. Прехвърлете съдържанието на тигана в нея.

8. В купа разбийте яйцата. Добавете млякото, сметаната и 3 с.л. олио и разбъркайте. През цедка поръсете отгоре брашното с бакпулвера и солта. Прибавете наситнени листа магданоз. Размешайте до получаването на хомогенна смес.

9. Залейте зеленчуците с млечно-яйчената смес и разбъркайте. Заравнете.

10. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 25 минути.

11. Поръсете с рендосания кашкавал и върнете във фурната за още 5 минути.

12. След изваждане изчакайте да се охлади 5 минути, нарежете като мусака и сервирайте. По желание можете да украсите с поръска от листенца магданоз или нарязан косо пресен лук.

 

Източник: YouTube/Всегда Вкусно

 

 

 

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта