Печена риба в гъбен сос
Риба в млечен сос с гъби.
Необходими продукти:
- 6 филета от риба без кости
- 250 г гъби (печурки, манатарки или други по желание)
- 1 глава лук
- 1 ч.ч. мляко
- 6 с.л. масло (около 90 грама)
- 3 с.л. брашно
- листенцата от половин китка магданоз
- индийско орехче, сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
1. Гъбите почистете и нарежете на полумесеци. Лука обелете и наситнете. Сгорещете 2 с.л. от маслото и в него изсипете лука. Гответе докато започне да става прозрачен, добавете гъбите и гответе докато омекнат – около 7 минути.
2. Сипете брашното в тигана при гъбите, разбъркайте и започнете да наливате млякото на тънка струйка при непрестанно бъркане. Трябва да се получи гладък млечно-брашнен сос. Подправете с индийско орехче, сол и пипер на вкус.
3. Рибното филе обтрийте със сол и пипер. Запечете в разтопено в тиган масло всяко парче риба за по няколко минути от страна. Пуснете фурната да загрява на 180 градуса още докато готвите рибата.
4. В тава изсипете на дъното 1/3 от гъбената смес. Отгоре наредете рибата и след това залейте с оставащите 2/3 млечен сос с гъби. Гответе за 25 минути на фурна.
5. След изпичане поръсете ястието с наситнени листенца пресен магданоз.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ